Художній керівник:Ірина Гутник, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри хореографії Інституту мистецтв.

 

Хореографічний ансамбль „Червона калина” розпочав свою діяльність  у 2009 році в структурі вокально-хореографічного ансамблю. Учасники колективу – найкращі студенти кафедри хореографічного мистецтва Інституту мистецтв.

Сама назва колективу „Червона калина” символізує самобутність і народність тематики репертуару, органічну єдність виконавців із глибинним пластом української хореографії.

Виконавцям притаманні професіоналізм, глибоке розуміння змісту танцювальних композицій, чітке, досконале відтворення манери і стилю народних танців, вміння передати душу українського народу, прагнення до збереження та відтворення української культури.

Концерти хореографічного колективу проходять не тільки в Україні, а й за її межами; „Червона калина” бере активну участь у мистецьких заходах університету, пропагуючи цінності народного мистецтва.

Значний творчий потенціал колективу є вагомим підґрунтям для подальшого розвитку та нових мистецьких здобутків.

 

Керівник:Людмила Кривомаз, головний редактор телевізійної агенції «Монолог». За час професійної діяльності зняла і показала в ефірі провідних телеканалів України (Інтер, СТБ, ІСТV, УТ-1) сотні телевізійних сюжетів, нарисів і програм, провела близько 500 прямих ефірів.

 

Відеофотостудіяпрацює з вересня 2009 року, її слухачами є студенти більшості інститутів університету. На заняттях вони засвоюють основні теоретичні поняття і категорії відеофотозйомки, принципи роботи фотоапарата, відеокамери, монтажного обладнання, працюють над композицією кадру. Основною метою такої роботи є набуття навичок роботи з фотоапаратом та відеокамерою, уміння працювати зі світлом і звуком, освоєння техніки монтажу усіх основних жанрів екранної продукції.

На сьогодні студія здійснює відеофотосупровід більшості заходів, які проводить Центр культури та мистецтв, а також окремі Інститути університету. Так учасники студії працювали над відеоверсією Студентського фестивалю вертепів «Різдвяна зірка», чвертьфіналу Кубку ректора КВН, музичного лекторію, що його проводить Інститут мистецтв у Залі органної музики.

У планах керівника студії — створити студентську телестудію, яка б займалася підготовкою та оприлюдненням сюжетів про студентське життя університету.

З червня 2010 року Студія бере участь у студентському телепроекті Першого національго каналу «Телеакадемія», готуючи відеосюжети та мультимедійні презентації, як з 24 серпня демонструються у прямому ефірі.

 

Художній керівник і режисер:Віталій Любота, член Спілки театральних діячів України

 

 

За даними Міністерства охорони здоров’я України в Україні на обліку служби охорони здоров’я перебуває більш ніж 280 тисяч розумово відсталих дітей та дорослих, що складає 3-5% від загальної кількості населення.

У кожної людини є потреби, які вона прагне задовольнити; фізіологічні, соціальні, свободи, самореалізації. Їх реалізацію вона вбачає в знаходженні суті життя, віри, волі, про що говорять самостійність, безпосередність, або принаймні спроба кожного. Однак проблема полягає в тому, що є і обмеженні у самостійності люди, які потребують допомоги, поради. Відкритість кожної людини вбачає розуміння і сприйняття цього явища.

 Театральна студія «Міст» Інституту колекційної педагогіки та психології має на меті професійну підготовку спеціаліста в галузі інноваційної методики реабілітації засобами театрального мистецтва.  Системне вивчення «Режисури корекційної психопедагогіки та акторської майстерності в інтеграційному театральному мистецтві» дає студентам  необхідний обсяг теоретичних знань і практичних умінь, спрямовує та готує їх до майбутньої професійної діяльності як керівників інтеграційних театральних колективів при центрах у справах жінок, інвалідів, ветеранів війни та праці не тільки на Україні та у світі культурологічних просторів особливого мистецтва.

 Важливу роль у процесі навчання відіграють комплексні теоретичні знання та художньо-особистісний досвід студентів, які вони поступово накопичують при вивченні театрально-естетичних та театрально-теоретичних курсів (напр., історія зарубіжного та українського театру, історія режисури, режисура драматичного театру, історія драми, майстерність актора, вокал, сценічний рух тощо).

Учасники театральної студії активно співпрацюють з інтеграційним театром-студією «Паростки» при Спілці матерів розумово відсталих інвалідів «Сонячний промінь» та беруть участь у Міжнародних інтеграційних театральних фестивалях «Сонячна хвиля».

 

Художній керівник:Вікторія Костюкова, народна артистка України, солістка Національного театру оперети, доцент кафедри теорії та методики постановки голосу Інституту мистецтв Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова. Нагороджена Почесною грамотою Верховної Ради України.

Режисер-постановник:Володимир Костюков,соліст Заслуженого академічного ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України, старший викладач кафедри теорії та методики  постановки голосу Інституту мистецтв.

Концертмейстер:Лариса Реутова, заслужена артистка України, концертмейстер Національного будинку органної та камерної музики.

 

Оперета – це життєстверджуючий жанр, який поєднує в собі драматичне мистецтво, вокал і хореографія, їй притаманне дихання весни і карнавалу, веселий добрий жарт, танець, спів і прекрасно написана музика. Ось вже багать років вона живе на сценах театрів і чарує глядачів своїми музичними номерами, запальними ритмами, легкістю, шармом і яскравістю.Вона смішна, наївна, але вічно прекрасна.

Вокально-театральна студія «Студентська оперета» працює в Національному педагогічному університету імені М.П.Драгоманова з 2006 року. У її роботі беруть участь близько двадцяти студентів різних інститутів. Зважаючи на те, що більшість із них не мають музичної підготовки, не володіють елементарними основами вокального мистецтва, але прагнуть навчитися співати, танцювати, оволодіти елементами акторської майстерності та сценічним словом, вся робота колективу зосереджена на реалізації цих прагнень.На кожній репетиції з учасниками студії проводиться індивідуальна робота з постановки голосу. Для правильного естетичного звукоутворення, формування і фіксації співочих навичок проводяться вокальні розспівування, іде робота над вивченням вокальних творів.

У репертуарі студії – кращі зразки світової класичної оперети, зокрема арії та сцени із творів І.Дунаєвського, І.Кальмана.

Учасники студії беруть участь у загальноуніверситетських концертних заходах, а також  виступають перед ветеранами війни і праці, вихованцями дитячих будинків, школярами.

У 2008 році вихованець студії Володимир Костюков став переможцем Всеукраїнського конкурсу-огляду за програмою «Нові імена України» і був нагороджений Дипломом Українського фонду культури.  

 

Театральна студія була заснована у листопаді 2007 року на базі Центру культури та мистецтв НПУ імені М.Драгоманова.

У студії проводяться теоретичні та практичні заняття з майстерності актора, сценічної мови, а також вправи з пластики, сценічного руху, сценічного бою, акторські тренажі, етюди, вправи на увагу, уяву та вправи з дикції.

Одне з основних завдань театральної студії - це інсценізація п’єс класичних, сучасних,  зарубіжних  та вітчизняних драматургів. За час існування студії були поставлені «Шекспіровський вечір» (уривки з п’єс В.Шекспіра), «37 су мсьє Монтодуана»  (за Еженом Лабішем), «Ведмідь» (за оповіданням А.Чехова), а також  вертепне дійство.

Зараз учасники студії працюють над двома постановками: «Галка Моталко» за п’єсою українського драматурга Натілії Ворожбит та «Блез» за п’єсою Клода Маньє.

 

Осмисливши минуле, пізнавши витоки своєї історії та культури, можна чіткіше зрозуміти сьогодення і уявити майбутнє. Саме ця ідея об'єднала учасників студентського театру «Прометей», який був заснований 1997 р.

Функціонування театру передбачає ознайомлення з національною українською культурою та побутом, створення передумов для практичного застосування у повсякденному житті народної обрядовості.

Кожен актор театру «Прометей» має особливий дар любові до вікових традицій свого народу, пошани до народної пісні та поетичної рідної мови, сценічного втілення образності української культури та неабияке вміння жити і творити колективом.

Робота театру передбачає заняття з народознавства (ознайомлення зі святами календарного циклу, народними віруваннями, усною народною творчістю); сценічної мови (робота над диханням, дикцією, орфоепією, постановкою голосу); акторської майстерності (вправи для розвитку уваги, уяви, асоціативного мислення, робота над образом); вокалом (постановка голосу, робота над особливостями народного співу); хореографії (розвиток пластичності та ритмічності, робота над народним та обрядовим танцем); етнокультурні дослідження.

У репертуарі колективу – переважно твори української драматургічної класики  («Бояриня» та «Лісова пісня» Лесі Українки, «Сватання на Гончарівці» Г.Квітки-Основ'яненка, «На перші гулі» С.Васильченка, «Ніч перед Різдвом» М.Гоголя), а також сценічні композиції етнографічного характеру («Українські вечорниці»).

Учасники театру стали дипломантами Четвертого Всеукраїнського фестивалю мистецтв «Київська студентська весна - 2009».

 

Художній керівник і диригент:Ірина Топчієва, старший викладач Інституту мистецтв.

Концертмейстер:Михайло Криворучко  

 

Хор «Барвінок» був заснований у 1958 році на базі фізико-математичноо факультету з ініціативи тодішнього ректора академіка М.І.Шкіля. Організатором і першим художнім керівником став народний артист України, професор О.Ю.Петровський.

З 1960 по 1970 рр. хором керував доцент музично-педагогічного факультету М.О.Крас, який зробив вагомий внесок у становлення й підвищення рівня виконавської майстерності. Під його орудою колектив отримав ім’я «Барвінок» та почесне звання «народного аматорського колективу».

У різні роки хором керували заслужений діяч мистецтв, професор А.Г.Болгарський, доценти В.Б.Філіпенко, М.В.Хоменко, старші викладачі Л.С.Яременко, Ю.К.Чміль.

За час існування колективу він став лауреатом Київського огляду-конкурсу хорових колективів (І премія — 1980 та 1989 рр., ІІ премія — 2000 р.), здійснив творчі поїздки до Грузії (1973 р.), Вінниці, Дрогибича (1981-1983 рр.).

З 2005 року колектив очолила старший викладач І.О.Топчієва, яка багато уваги приділяє злагодженості ансамблю, чистоті хорового строю. Поновлено репертуар, який збагатився піснями героїко-патріотичної тематики, ліричними та жартівливими піснями.

Хор «Барвінок» — традиційний учасник загальноуніверситетських та інститутських заходів, його виступи супроводжують міжнародні та всеукраїнські науково-практичні конференції.

 

Художній керівник і диригент:Тетяна Левшенко,доцент Інституту мистецтв.

Концертмейстер:Олексій Лизогуб.

 

«Пісня — душа народу, а українець без пісні — як круглий сирота», — писав поет-пісняр, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка Дмитро Луценко. Сьогодні у людини виникає природна потреба доторкнутися до цілющих джерел української народної пісні, відчути її мелодійність, чуттєвість та глибинність.

Група ентузіастів народної пісні Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова об’єдналися у співочий гурт «Моя пісня», дебютний виступ якого відбувся наприкінці 2005 року.

У складі колективу — доктори наук, завідувачі кафедр, доценти, асистенти, бухгалтери, бібліотекарі, інженери. Загалом — близько тридцяти осіб. Раз на тиждень всі вони збираються на репетицію, де на них чекає Тетяна Семенівна Левшенко, яка своєю сонячною посмішкою і добрим сердечним словом надихає на творчість. Серед солістів колективу — Народний артист України А.Кондратюк, лауреат міжнародного конкурсу доцент Я.Щербатєєва, директорІнституту історії та філософії педагогічної освіти професор І.Дробот, директор Інституту корекційної педагогіки та психології В.Синьов.

Репертуар гурту — різноманітний: це і українська народна календарно-обрядова поезія (колядки, щедрівки, веснянки), і лірична пісня, і твори військово-патріотичної тематики.

Традиційними стали виступи колективу у переддень Різдвяних свят та на концертних заходах, присвячених роковинам Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

 

Художній керівник:Євгенія Чугунова, дипломант міжнародних та всеукраїнських мистецьких фестивалів.

Хормейстер:Анастасія Картуха.

 

Народний вокально-хоровий ансамбль «Купава» Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова був створений восени 2005 року з ініціативи директора Інституту української філології Висоцького Анатолія Васильовича. Метою організації стало надання можливості творчій студентській молоді реалізувати свій вокально-мистецький потенціал, а також пропаганда серед студентського загалу кращих творів вокально-хорового мистецтва.

Протягом існування колективу його художнім керівником беззмінно є Чугунова Євгенія Василівна.

Особлива увага у роботі колективу зосереджена на розвитку вокально-хорових здібностей студентів та виховання їх художньо-естетичних смаків на прикладі кращих зразків вокально-хорової музики.

Виконавський склад ансамблю постійно змінюється, що зумовлено плинністю студентів. Однак протягом часу існування сформоване ядро колективу, навколо якого гуртуються нові учасники.

Репертуар ансамблю «Купава» включає українські народні календарно-обрядові твори (колядки, щедрівки, веснянки, купальські пісні),народні ліричні пісні, класику української естрадної пісні, а також релігійні твори (молитви, канти).

У доробку колективу – постановка фольклорно-етнографічної композиції «Місяцелік» та щорічні вертепні дійства, які проводяться спільно з Народним аматорським театром «Вавилон» Центру культури і мистецтв (керівник - Савченко Ірина Віталіївна).

За період свого існування колектив узяв участь у близько 100 концертах та музично-літературних композиціях, що проводилися як на базі НПУ імені М.П.Драгоманова, так і за його межами.

У 2008 році ансамбль став лауреатом Київського міського огляду-конкурсу народної творчості, лауреатом ІІІ премії на Міжнародному фестивалі юних талантів «Чарівна свічка» (2008), лауреатом І премії ІVВсеукраїнського фестивалю мистецтв «Київська студентська весна – 2009».

У 2009 році вокально хоровий ансамбль «Купава» отримав звання «Народного аматорського колективу».

 

Розпочалося все в жовтні 2003 року. Команда КВН нашого університету «Второй состав» поїхала на фестиваль команд КВН, який щорічно організовує Асоціація КВН України [http://www.kvn.org.ua/]. По ітогам фестивалю команда потрапляє у Кубок КВН Украйни.

Перша гра відбулася у м.Житомирі, куди для підтримки своїх студентів приїздить Ректор університету. Гра того дня була блискуче виграна, команда отримала багато відзнак та схвальних відгуків . Того ж року,у грудні, відбулася зустріч КВНщиків і Ректора на якій пан Ректор виявив бажання проводити КВН і в нашому університеті. Хлопці, звісно ж, таку ідею не могли не підтримати і почали активно діяти. Усіма разом було вирішено, що найкращий час для проведення першої гри буде весна.

Отож,весною відбулась перша гра КВН НПУ ім.Драгоманова за Кубок Ректора, в якій прийняло участь 7 команд(природничий, піф, фіз-мат, іноземна філологія, дефектологія, педфак, соц-гум)які ще тоді представляли факультети. Основна боротьба розгорнулась між фіз.-матом та філологами. Перший Кубок Ректора та перемогу отримала команда «Рабочий класс» фізико-математичного факультету.

2004 року вирішено було змінити схему ігор і замість однієї, було заплановано провести півфінал та фінал. Фестиваль відбувся у листопаді і цього разу 9 команд змагались за право називатись кращими (долучились команда історичного факультету та українська філологія). Фестиваль складався з одного конкурсу - «візитка», який успішно зіграло 6 команд, що пройшли до півфіналу :  фіз-мат, піф, пед-фак, істфак та обидві філології.

Весною 2005 вирішено грати один півфінал з двох конкурсів,після проведення якого до фіналу потрапляють фіз.-мат, істфак, українська та іноземна філологія. Після запеклої боротьби другим чемпіоном стала команда історичного факультету «Авто-мат» .

У фестивалі 2005 року прийняло участь уже 11 команд, несподіванкою для всіх стала молода команда музпеда «Терті-пляцки», в яку зал закохався з першого жарту. В півфінал пройшло 7 команд,серед них команда КВН «ШоК» природно-географічного інституту, склад якої і досі незмінний та команда КВН «Капські діти» (СРУ), склад якої тепер виступає за команду КВН «Суповий набір» (соціологія, психологія та управління).

2006 року пройшло два півфінали переможцями яких стали жіноча команда «Укр.нет» (українська філологія) та «Терті-пляцки» (музпед), яка і стала новим, третім чемпіоном КВН в НПУ ім..Драгоманова.

Схема сезону закріпилася в університеті на подальші роки, а КВН став ще популярнішим серед студентів. Тож у фестивалі 2006 року прийняло участь 13 команд, до півфіналу по ітогам гри пройшло 8 і за рішенням редактора шанс дали ще одній команді. Тож півфіналів було проведено 3 і складались вони вже з трьох конкурсів : візитка, розминка, домашнє завдання. В фіналі змагались команди «Укр.нет», «U$D», «ШоК», «Терті-пляцки», «Капські діти».  Перемогу виборола жіноча команда української філології «Укр.нет»/

Cезон  2007-2008 років пройшов майже так само і з тими ж командами  («Укр.нет» разом з «ШОКом»увійшов до «Збірної Драгоманова» і жіноча команда не приймала участь у сезоні). Чемпіоном стала команда «ТаТиШо» (політологія та право), склад якої став сюрпризом для КВНщиків, адже тепер там грав автор та актор команди «Збірна Драгоманова»  (ще з часів «Второго состава ») Віктор Висоцький та перейшов актор Юрій Гудзюк з команди іноземної філології.

Сезон 2008 – 2009 став найгучнішою подією КВН, боротьба відразу стала запеклою. Команда «Шок» уже двічі займала 2 місце у фіналі, тож збиралася виграти попри все. Команда «ТаТиШо» вирішила довести, що перемогу минулого року здобула команда,а не Віктор Висоцький (який тепер уже сидів у жюрі). Команда КВН «ЮС.Д»та «Суповий набір» гідно виступали протягом сезону і стали серйозними суперниками старожилам КВН, але перемога знов дісталась команді «ТаТишо», «ШоК» знову,уже втретє зайняв 2 місце, «Суповий набір» стали третіми,а команда «ЮСД» втретє посіла 4 місце.

Цього року у фестивалі приймає участь багато молодих команд і фіналісти минулого року. Чи стане команда КВН «ТатиШо» триразовим чемпіоном ми дізнаємось уже в квітні. Слідкуйте, вболівайте, підтримуйте! Все,що ми робимо – ми робимо для вас!!!

 
Більше статтей...

Використання матеріалів сайту можливе лише при згоді адміністрації порталу та активного посилання.
Всі права захищено!

mod_phpfile:
templates/npu_modules15/inc/op.php was not found or is not a file!